Dvi publikacijos: kaip mikroautobusas perėjoje partrenkė nepilnametę (Eišiškės, 2023-10-26) (2023-11-07)

Vaizdo įrašas

Arba https://www.youtube.com/watch?v=RkAW5-qPTDY.


Įrašas Pėsčiųjų asociacijos FB diskusijų grupėje

Šiame policijos pranešime nauja yra tai, kad minima Vienos kelių eismo konvencija, o ne mūsų proautomobilinės KET.
O video matosi tipiška žmogiško ribotumo nulemta avarija. Gal vairuotojas ginčijosi su keleiviais, gal dar kažkas dėmesį atitraukė, tačiau pasiteisinimas, kad tiesiog „nepastebėjo“ nepaaiškina tikrųjų užvažiavimo priežasčių.
—-
Vairuotojas paaiškino, kad per pėsčiųjų perėją ėjusios pėsčiosios nepastebėjo. Kelių eismo konvencijos 7 straipsnio 3 dalyje yra nurodyta, kad vairuotojai turi būti ypač atidūs labiausiai pažeidžiamiems eismo dalyviams, tokiems kaip pėstieji ir dviratininkai, ypač vaikams, pagyvenusio amžiaus žmonėms ir neįgaliesiems.

Skaityti daugiau: https://www.diena.lt/naujienos/vilnius/nusikaltimai-ir-nelaimes/policija-paviesino-vaizdo-irasa-kaip-pesciuju-perejoje-mikroautobusas-partrenke-paaugle-1146889
—-“

https://www.facebook.com/groups/LPAgrupe/posts/7540959895921144

KOMENTARAI

● „Matei kaip šitą įvykį nušvietė antras pagal populiarumą portalas?
https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/nusikaltimaiirnelaimes/perejoje-nufilmuota-nemirtinga-pasijutusi-17-mete-is-tamsos-zenge-po-mikroautobusu-59-2139924
“Nemirtinga pasijutusi 17 mete” .
Urodai. Aiškiai gi matosi ji nesitikėjo kad autobusas suks ir jos nematys. Ko nepableimino kad apskritai gimė“

https://www.facebook.com/groups/LPAgrupe/posts/7540959895921144/?comment_id=7541027289247738

● „Pažiūrėjau kaip atrodo ta sankryža. Ji įrengta NUSIKALSTAMAI. Yra per plati, tačiau neaišku kodėl neturi atlankų kairiems posūkiams, o apšviesta tik vieninteliu apšvietimo stulpu.
Atsakinga už tai yra @Lietuvos automobilių direkcija, nes tai – valstybinės reikšmės kelias.“

https://maps.app.goo.gl/tyL41dcd5U3tRhbWA
https://www.facebook.com/groups/LPAgrupe/posts/7540959895921144/?comment_id=7541109125906221


Publikacija nr. 1

2023-11-06

„Skaudžių nelaimių keliuose galima išvengti, jei kiekvienas eismo dalyvis mokėtų Kelių eismo taisykles ir laikytųsi jų reikalavimų.

Policijos duomenimis, spalio 26-osios rytą Šalčininkų rajone, Eišiškių miestelyje, Vilniaus ir Mickevičiaus gatvių sankryžoje, automobilio „VW“ 54-erių vairuotojas, sukdamas į kairę, nepraleido ir sužalojo per pėsčiųjų perėją ėjusią 17-metę. Vairuotojas paaiškino, kad per pėsčiųjų perėją ėjusios pėsčiosios nepastebėjo.

Kelių eismo konvencijos 7 straipsnio 3 dalyje yra nurodyta, kad vairuotojai turi būti ypač atidūs labiausiai pažeidžiamiems eismo dalyviams, tokiems kaip pėstieji ir dviratininkai, ypač vaikams, pagyvenusio amžiaus žmonėms ir neįgaliesiems.

Dar viena nelaimė įvyko rugpjūčio 26 dieną Šalčininkuose. Tąkart žuvo mažametis. Vilniaus ir Nepriklausomybės gatvių reguliuojamoje sankryžoje 38-erių automobilio BMW vairuotojas, sukdamas į kairę, nepraleido pėsčiųjų perėja per leidžiamą žalios spalvos šviesoforo signalą einančių mažamečių vaikų. 10 metų berniukas nuo patirtų sužalojimų žuvo.

Šalčininkų rajono policijos komisariato pareigūnai prašo visų eismo dalyvių, o ypač vairuotojų, būti ypatingai dėmesingais sankryžose ir pėsčiųjų perėjose, laikytis Kelių eismo taisyklių reikalavimų.“

https://www.diena.lt/naujienos/vilnius/nusikaltimai-ir-nelaimes/policija-paviesino-vaizdo-irasa-kaip-pesciuju-perejoje-mikroautobusas-partrenke-paaugle-1146889


Publikacija nr. 2

2023-11-06

„Perėjoje nufilmuota nemirtinga pasijutusi 17-metė: iš tamsos žengė po mikroautobusu

Pėsčiųjų perėjoje nukentėjo nepilnametė, pranešė Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (VPK), kurio atstovai viešina ir šio eismo įvykio filmuotą medžiagą bei moralą vienai eismo dalyvių grupei – vairuotojams.

Policija viešina avarijos Eišiškėse (Šalčininkų r.) vaizdo įrašą ir primena vairuotojų pareigas pėsčiųjų atžvilgiu. Žiūrovams, ypač vairuojantiems, gali kilti retorinis klausimas: o pėstieji pareigų neturi, tik teises?

Skaudžių nelaimių keliuose galima išvengti, jei kiekvienas eismo dalyvis mokėtų Kelių eismo taisykles ir laikytųsi jų reikalavimų, taikliai pažymima pranešime.

Pasakojama, kaip dar spalio 26-osios rytą Šalčininkų r., Eišiškių mstl., Vilniaus ir Mickevičiaus g. sankryžoje, automobilio VW vairuotojas (gimęs 1969 m.), sukdamas į kairę, nepraleido ir sužalojo per pėsčiųjų perėją ėjusią nepilnametę (gimusią 2006 m.). Vairuotojas paaiškino, kad per pėsčiųjų perėją ėjusios pėsčiosios nepastebėjo. Kažin, pėsčioji bent pabandė pastebėti jos nematančio vairuotojo mikroautobusą?

Kelių eismo konvencijos 7 str. 3 d. yra nurodyta, kad vairuotojai turi būti ypač atidūs labiausiai pažeidžiamiems eismo dalyviams, tokiems kaip pėstieji ir dviratininkai, ypač vaikams, pagyvenusio amžiaus žmonėms ir neįgaliesiems, akcentuoja policija.

Apie pėsčiųjų pareigas policija savajame pranešime nieko nerašo, todėl 15min šią spragą užpildo.

Pėsčiųjų pareigų – 13 punktų

Pėsčiųjų pareigos Kelių eismo taisyklėse išvardintos 13 punktų sąraše.

Viena šiame kontekste itin aktuali nuostata skamba taip: „Įžengti į važiuojamąją dalį pėstiesiems leidžiama tik po to, kai jie įvertina atstumą iki artėjančių transporto priemonių ir jų greitį ir įsitikina, kad tai saugu. Pėstieji, prieš įžengdami į važiuojamąją dalį ir eidami ja, turi vengti bet kokių veiksmų (naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis ir panašiai), kurie atitrauktų jų dėmesį nuo aplinkos ir eismo situacijos kelyje stebėjimo ir trukdytų įsitikinti, kad eiti saugu.“

Be to, „rekomenduojama, kad tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui pėstieji, eidami (judėdami) į kitą važiuojamosios dalies pusę, neštųsi šviečiantį kitiems eismo dalyviams matomą žibintą arba vilkėtų ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, arba būtų prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą.“

Šalčininkuose BMW pražudė mažametį

Tuo metu Vilniaus apskrities policijos pranešime primenama skaudi nelaimė, nusinešusi mažamečio gyvybę, įvyko rugpjūčio 26 d. Šalčininkuose.

Vilniaus ir Nepriklausomybės g. reguliuojamoje sankryžoje automobilio BMW vairuotojas (gimęs 1985 m.), sukdamas į kairę, nepraleido pėsčiųjų perėja per leidžiamą žalios spalvos šviesoforo signalą einančių mažamečių vaikų. Mažametis (gimęs 2013 m.) nuo patirtų sužalojimų žuvo.

Šalčininkų rajono policijos komisariato pareigūnai prašo visų eismo dalyvių, o ypač vairuotojų, būti ypatingai dėmesingais sankryžose ir pėsčiųjų perėjose, laikytis Kelių eismo taisyklių reikalavimų.“

https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/nusikaltimaiirnelaimes/perejoje-nufilmuota-nemirtinga-pasijutusi-17-mete-is-tamsos-zenge-po-mikroautobusu-59-2139924

Leave a Comment